Euroopa Liidu uus määrus: ühekordsed e-sigaretid võivad 2026. aasta lõpuks kaduda.

Euroopa Liidu uus määrus: ühekordsed e-sigaretid võivad 2026. aasta lõpuks kaduda.

Ettepaneku kohaselt kehtestatakse uus "tarbimise" reegel akudele ja patareidele: kõik kaasaskantavad seadmed peavad olema varustatud kasutaja poolt eemaldatavate ja asendatavate akudega.

Kuidas toimub määruste vastuvõtmine Euroopa Liidus? Kõigepealt peab nõukogu ettepaneku heaks kiitma ja seejärel vastutav komisjon, kes teeb lõpliku otsuse.

Uute määruste pakutavad meetmed on järgmised: esiteks peavad kõik kaasaskantavad seadmed olema varustatud kasutaja poolt eemaldatavate ja asendatavate akudega. Teiseks keelustatakse mitte-eemaldatavad akud (tootjatele antakse 42 kuud oma äri kohandamiseks). Kolmandaks tuleb ühekordsed elektroonilised sigaretid keelustada.

"Kolm ja pool aastat pärast määruse jõustumist peavad sisseehitatud akud kaasaskantavatesse seadmetesse olema kavandatud selliselt, et lõppkasutaja saaks neid hõlpsasti eemaldada ja asendada," võtab Euroopa Parlamendi veebisait kokku.

Komisjoni arvates võivad akude koostises sisalduvad metallid, nagu liitium ja koobalt, saada kriitiliselt olulisteks ressurssideks ja olla kriitiliselt kahjulikud loodusele. Euroopa Liit tunnistab oma süüd tegevusetuse ja ebapiisava reageerimise osas suuremahulise liitiumiprobleemi suhtes, mida kasutatakse paljudes tootmisharudes.

Nagu rääkis Briti sotsioloog Francis Thirlway, on alama ühiskonnakihi inimestel, eriti neil, kellel on juba raskeid perekondlikke kohustusi ja vaimseid koormusi, raske pingutada, et õppida kasutama keerulist veipimisseadet, mis koosneb paljudest eemaldatavatest osadest. Ühekordsed seadmed vastavad kasutuslihtsuse vajadusele samamoodi nagu tavalised sigaretid, mis ei vaja hooldust.

Laadimine...