Kas e-sigaretid põhjustavad vähki?

Kas e-sigaretid põhjustavad vähki?

Kas e-sigaretid põhjustavad vähki?

See on küsimus, millele me veel vastata ei saa. Ainult aastakümnete pikkused uuringud lõpuks näitavad seda meile. Samas, me juba teame, et veipimine ei hõlma endas ühtegi ühendit, mis põhjustab suitsetamisega seotud haigusi.

Seega, me saame olla kindlad, et veipimine on Teie tervisele tunduvalt vähem kahjulik kui suitsetamine. Alates 2015. aastast on Briti terviseministeerium andnud hinnangu, et elektroonilised sigaretid on "vähemalt 95% vähem kahjulikud" kui suitsetamine.

Teaduspõhine kindlus veel puudub

Väga raske on vastata küsimusele, kas veipimine võib põhjustada vähki, ja seda ühel lihtsal põhjusel: peame ootama laiaulatuslike aastakümnete pikkuste epidemioloogiliste uuringute tulemusi, et tuvastada mis tahes riskitegur, mis kindlasti vähki põhjustab.

Kuigi e-sigarettide kohta käivad sellised uuringud, nagu Cig-Electra uuring, e-sigarettide ja tubaka tarbimistrajektoori pikisuunaline uuring kohortuuringus CONSTANCES või YEMI turundusuuring, peame ootame palju aastaid, enne kui saame sellele küsimusele lõpliku vastuse.

Nagu ülal öeldud, me teame täpselt, mis põhjustab vähki suitsetamise puhul. Peamine sigaretisuitsus sisalduv ühend, mis suitsetajatele kindlat ohtu kujutab, on tõrv. Vastupidiselt tavasigarettidele, pole e-sigarettides tubakat ega põlemist, seega pole veibiaurus tõrva.

E-sigareti aur samuti ei sisalda vingugaasi, mida leidub sigaretisuitsus ning mis põhjustab südame-veresoonkonna haigusi. Inimesed tihti arvavad, et kopsuvähk on ainus, mis on seotud suitsetamisega, aga pikaajaline suitsetamine võib põhjustada palju muid vähitüüpe. Näiteks on põievähk väga levinud suitsetajate seas, samamoodi nagu muud vähid, näiteks söögitoru-, mao-, käärsoole-, maksa-, kõhunäärme- ja isegi emakakaelavähk. 

Tõrva puudumine tähendab, et tõrvast põhjustatud vähi puhul võib e-sigareti auru pidada oluliselt vähem ohtlikuks kui tubakasigaretisuitsu.

Samuti on oluline meeles pidada, et ka suitsetajaid ümbritsevatel inimestel on vähirisk. Passiivne suitsetamine on riskitegur, mida tervishoiutöötajad peavad kopsuvähi võimalikuks põhjustajaks. Passiivsete suitsetajate risk haigestuda kopsuvähki on hinnanguliselt 30%. See risk on veelgi suurem, kui tubakasuitsuga kokkupuude algab imiku- või lapsepõlves. Imikueas passiivse suitsetamisega kokkupuude suurendab kahjuks võimalust haigestuda suitsetamisega seotud haigustesse.

Kuigi keegi pole kindel, kas veipimine põhjustab vähki, vähendab see kindlasti oluliselt suitsetamisest tulenevaid riske. Briti tervishoiuministeerium on öelnud, et veipimine vähendab suitsetamisest tulenevaid riske 95%. Igal juhul, kui Te ei suitseta, ärge veipige.

Laadimine...