Kas elektroonilised sigaretid on keemilised?

Kas elektroonilised sigaretid on keemilised?

Jah, elektroonilised sigaretid on keemilised, nagu kõik muu planeedil Maa ja universumis. Mis on tähtis, pole mitte see, kas midagi on keemiline, vaid mis selle sees on. Tegelikult, alates 2015. aastast, on Briti tervishoiuminsteerium seisukohal, et veipimine on "vähemalt 95% vähem kahjulik" kui suitsetamine. Lõpuks, kui Te soovite tõestust, et kõik meie ümber on keemiline, palun lugege silti allpool, kus on kirjas kõik keemilised ühendid... virsikus. 

Kas e-vedelikud on keemilised? Kahtlemata, jah. On see probleem? Kindlasti mitte. Aga mida öelda, kui keegi kasutab seda väidet põhjusena, et kritiseerida veipimist? Noh, sa ütled, et see on hea. 

"E-vedelikud on keemilised" on argument, mida me kuuleme kogu aeg.

Ja see pole ainult selle artikli ega lugejate puhul. Me loeme ja kuuleme seda pidevalt ja kõikjal: e-vedelikud on keemilised, seega peavad need olema ebatervislikud ja täiesti ebaloomulikud. Aga mis on tegelikult e-vedeliku sees? Vastus on siin.

Alkeemiline keemia

Seega, järgmine kord kui kuulete kedagi seletamas, et veipimine on keemiline, siis lihtne, otsekohene vastus sellele on "On küll jah, mis siis?". Miks? Sest inimene, kellega räägite, on segaduses. 

Jah, veipimine on kahtlemata keemiline. Nagu kõik muu meie ümber.

Kõik on keemiline. Absoluutselt kõik. Looduslikud ravimid, taimed, loomad, isegi asjad, mida inimese käsi või meie tooted pole kunagi puutunud on keemilised. Iga elav asi on keemiatehas. 

Siin on üks näide. Vaata allolevat pilti. See näitab molekulaarset koostist.

peach composition

(Image credit: James Kennedy)

See on James Kennedy, Melborune'i keemiaprofessori, töö. Kõigi nende kemikaalide kohta, mida sa oma toidulaual lähedussegi ei laseks? See on virsiku keemiline koostis. Jah, puuvilja.

See on virsiku keemia, isegi orgaanilise, isegi sellise, mis on korjatud tuhandete kilomeetrite kauguselt lähimast pestitsiiditehasest. Loodus, mida võrreldakse pidevalt inimese loodud keemiaga, on ise üks hiiglaslik keemiatehas vabas õhus.

Kõik loomad, taimed ja mineraalid on keemilised.

Seega, kui järgite nagu mõned inimesed vanasõna, mis ütleb: "Ära kunagi söö midagi, mis sisaldab toodet, mille nime sa ei suuda hääldada," olge valmis nälga surema.

Terve Maa ja kõik selle peal on keemiline. Kuu on keemiline. Marss on keemiline. Iga täht universumi serval, mis pole kunagi elu näinud, on keemiline. Kõik lõputult väike on keemiline, kuna isegi kõige väiksemad osakesed on peamised komponendid.

Teeme ühe asja selgeks: ainus erinevus looduses või laboris tehtud molekuli vahel on koht, kus see tehti.

On ainult üks erand, üks asi, mis ei ole keemiline või ei ole enam keemiline: must auk. Selle põhjuseks on asjaolu, et aine olek selles gravitatsioonilises singulaarsuses on liiga kaugel väljaspool reaktsiooni ajal kehtivate füüsikaseaduste piire, et seda selliseks pidada. Oleme pelgalt spekulatsioonide territooriumil: võib-olla on mustad augud ka keemilised, aga kes teab?

Niiet kui soovite süüa midagi, mis ei oleks keemiline, siis saaksite proovida süüa musta auku, aga me ei ole kindel, kas see on hea idee. Head isu.

Mis on selle segaduse taga?

Looduses tekkinud molekul ja selle tehases valmistatud kaksik on identsed ning samade omadustega.

Kui inimesed räägivad keemiast, ei räägi nad kahest erinevast tooteklassist, vaid sellest, kust need tooted pärinevad. Mõiste keemiline, erinevalt looduslikust, ei tee vahet kahe erineva kvaliteediga või erinevate omadustega molekuli vahel, vaid viitab lihtsalt sellele, kuidas need on toodetud. Looduses leiduva molekuli ja sama molekuli vahel, mis on laboris sünteesitud, pole vahet. Samad omadused, sama koostis, sama kvaliteet.

Keemia iseenesest ei ole halb, aga on olemas halb keemia.

See on tõsi, keemiatööstus toodab kahjulikke tooteid. Kuid need pole halvad, sest need on valmistatud tehases, mitte looduses. Need loodi lihtsalt sellised põhjusega, sageli kasumi teenimiseks. Probleem pole selles, et need on keemilised, vaid selles, et tootjad on küünilised.

Kuid see ei vasta meie küsimusele: kas see on probleem, et veipimine on keemiline? Ei. E-vedelikke looduses ei eksisteeri, see on fakt. Kuid need on valmistatud mitmest looduses leiduvast komponendist. Me teame, mida need sisaldavad, kontrollime nende valmistamist ja teame täpselt, milline saab olema lõpptoode. Kõik lõpmatult tervislikumates tingimustes, kui looduses eksisteerib, ja kasutades seal eksisteerivaid molekule.

E-vedelikud on valmistatud kontrollitud keskkonnas, täpsete standardite järgi, mis tagab nende ohutuse. See on võimalik ainult laboris.

Viimane punkt: loodus loob molekule, mis on mürgised, isegi inimestele surmavad. See kehtib ka keemiatööstuse kohta, kuid seal juhtub see ainult meelega. Seda nimetatakse mürgi valmistamiseks. Kuid e-vedelike tootjatel pole huvi oma kliente mürgitada, pigem vastupidi: nad tahavad neid võimalikult kaua elus hoida!

Ja see ongi kõik. Niiet järgmine kord kui keegi ütleb: "Veipimine on keemiline!" võite vastata, käsi südamel: "Tänu jumalale! See on suurepärane uudis, milline kergendus!"

Laadimine...