Viimane uuring: pikaajalise igapäevase aurutamise järel ei teatata kopsukahjustusest

Viimane uuring: pikaajalise igapäevase aurutamise järel ei teatata kopsukahjustusest
Pikaajaline uuring, mis otsis võimalikku kopsukahjustust pärast seda, kui rühm mitte suitsetajaid oli kasutanud e-sigarette igapäevaselt mitme aasta jooksul, näitas, et veipijad ei kannatanud kopsukahjustuste all, kui nende tulemusi võrreldi mitteveipijate omadega.

Uuring viidi läbi kuulsa professor Polosa poolt, kes on Catania ülikooli Sisehaiguste Instituudi ja Anti Suitsetamise Keskuse direktor ning sai mullu juunis INNCO globaalse auhinna.

Esiagne tõendusmaterjal tõsiste terviseriskide puudumise kohta pikaajalisel veipimisel

Kuigi proovisuurus oli väike, võivad selle uuringu tulemused anda mõningast esialgset tõendusmaterjali, et elektrooniliste sigarettide pikaajaline kasutamine ei pruugi kaasa tuua märkimisväärseid tervisemuresid suhteliselt noorte kasutajate jaoks.

Professor Riccardo Polosa ja tema meeskond jälgisid väikest rühma noori täiskasvanuid, kes ei olnud kunagi suitsetanud, kuid kasutasid regulaarselt e-sigarette. Osalejaid jälgiti umbes 3½ aastat ning nende tulemusi võrreldi kontrollrühmaga, kuhu kuulusid mittesuitsetavad isikud, kes ei olnud kunagi e-sigarette kasutanud.

"Me ei leidnud langust spiromeetrilistes näitajates, hingamissümptomite tekkimist, muutusi väljahingatava õhu kopsupõletiku markerites ega varajase kopsukahjustuse leide HRCT-l võrreldes hoolikalt sobitatud rühmaga, kes ei suitseta ega kasuta e-sigarette", teatasid uuringu autorid. Uurijad lisasid, et isegi kõige tihedamad kasutajad ei näidanud kopsukahjustuse või põletiku märke ning vererõhu ega südame löögisageduse muutusi ei täheldatud.

Polosa uuring vastab küsimustele arterite jäikuse kohta

Need leiud vastavad mitme arstiga seotud muredele, kes seostasid veipimist arterite jäikusega. Tegelikult näitas 2017. aasta septembris Milanos Itaalias toimunud Euroopa Hingamisteede Seltsi (ERS) rahvusvahelisel kongressil esitletud uuring, et veipimine suurendab ajutiselt inimese elujõulisuse märke ja arterite jäikust.

Sellele vastuseks juhtis prof Peter Hajek, kes on Londoni Queen Mary Ülikooli (QMUL) Tubakasõltuvuse Uurimisüksuse direktor, tähelepanu sellele, et on olemas teisi asju, mis avaldavad kehale sama mõju ja mida terviseriskide seisukohalt ei peeta oluliseks. "See on nikotiini hästi tuntud stimuleeriv mõju, mis tervise seisukohalt vähe tähtsust omab. Kohvi joomine avaldab samasugust mõju, kuid suuremat ja kestvamat (nagu ka dramaatilise jalgpallimängu vaatamine)."

Edasised uuringud suuremate valimitega on vajalikud

Polosa uuring, mis avaldati ajakirjas Scientific Reports, jõudis järeldusele, et kuigi proovisuurus oli väike, "võivad selle uuringu tulemused anda mõningast esialgset tõendusmaterjali, et elektrooniliste sigarettide pikaajaline kasutamine ei pruugi kaasa tuua märkimisväärseid tervisemuresid suhteliselt noorte kasutajate jaoks." Siiski järeldasid uurijad, et tuleks läbi viia edasised uuringud suuremate valimitega.

Laadimine...