Popcorn Lung: müüdi ja teaduse eraldamine

Popcorn Lung: müüdi ja teaduse eraldamine

Viimastel aastatel on meedias ilmunud lugematuid pealkirju, mis seostavad e-sigareti kasutamist popkorni kopsuga. Kuid mida ütleb teaduslik tõendusmaterjal? Kas nende kahe vahel on tõepoolest seos?

Popcorn Lung ehk ametliku nimega oblitereeriv bronhioliit on pöördumatu haigus, mis ahendab bronhiiole (ehk kopsude kõige väiksemaid õhu teid), põhjustades põletikku ja sellele järgnevat armkoe kogunemist kopsudesse, mis blokeerib õhuvoolu. See haruldane seisund sai oma mitteametliku nime sellest, et 2000. aastate alguses diagnoositi seda paljudel popkornitehaste töötajatel.

Seotud mitmete meditsiiniliste ja keskkonnateguritega, esineb seda häiret tavaliselt kopsu siirdamise saanud patsientidel ning inimestel, kellel on tõenäoline kokkupuude toksiliste kemikaalidega nende tööalase tegevuse käigus. Hoolimata sellest, et ühtegi juhtumit pole kunagi seostatud e-sigareti kasutamisega, on meedias viimastel aastatel sageli väidetud, et e-sigareti kasutamine põhjustab seda tõsist seisundit.

Varasemad veibi tooted, mis sisaldasid diatsetüüli keskmiselt üheksa mikrogrammi kapsli kohta, sisaldasid seda palju väiksemas koguses kui seda leidub praegustes tavasigarettides. Seega, kui  suitsetaja pole kunagi kannatanud popkorni kopsuhaiguse all, siis pole ka e-sigareti kasutajal võimalik seda haigust saada!

Miks popkorni tehase töötajad kannatasid oblitereeriva bronhioliidi all, oli diatsetüüli sissehingamine, mis on keemiline ühend. Seos e-sigaretiga tulenes asjaolust, et mõned esimestest e-sigareti toodetest, mis turule ilmusid, sisaldasid ka diatsetüüli.

2014. aastal avaldatud uuring oli esimene, mis tõi selle võimaliku riski päevavalgele, leides selle keemilise ühendi peaaegu 70%-st testitud toodetest. Sellele uuringule järgnes 2015. aasta uuring, mis leidis diatsetüüli 39-st 51-st testitud e-sigareti maitsestajast. Loomulikult tekitasid need leiud viivitamatut ja laialdast muret terviseametite ja teiste siderühmade seas.

Sellele murele reageerides lõpetasid enamik tootjaid diatsetüüli kasutamise maitseainena ning hilisemad uuringud näitasid, et alates 2018. aastast ei sisalda mitte ükski toode diatsetüüli või sisaldavad seda väga väheses koguses.

E-sigarettide puhul ei ole kunagi esinenud oblitereeriva bronhioliidi juhtumeid.

Samal ajal on mitmed terviseorganisatsioonid, sealhulgas Health Canada, Uus-Meremaa Tervishoiuministeerium ja Suurbritannia Tervisekaitseagentuur selgitanud, et pole tõendeid, mis seoks e-sigarette oblitereeriva bronhioliidiga.

Lisaks on andmed näidanud, et isegi esimeste e-sigareti toodete puhul, mis sisaldasid diatsetüüli keskmiselt üheksa mikrogrammi kapsli kohta, kasutati seda palju väiksemates kogustes kui tavasigarettides, milles sisaldub ligikaudu 336 mikrogrammi diatsetüüli sigareti kohta. Seega, kui ahelsuitsetajal pole kunagi olnud seda haigusseisundit, siis pole mingit võimalust, et e-sigareti kasutajal see tekiks!

Seda kinnitas rahvatervise ekspert dr Michael Siegel, kes kirjutas: „Hoolimata  e-sigarettide olemasolust USA turul 13 aastat ja hoolimata asjaolust, et neid suitsetajaid on miljoneid, ei ole kunagi kinnitatud juhtumit, kus Popcorn Lung tekiks e-sigareti suitsetajal.”

Hiljutises saates "Uuringud näitavad" kinnitati, et kuigi veipimise pikaajalisi tervisemõjusid uuritakse endiselt, viitavad olemasolevad tõendid sellele, et mured e-sigareti suitsetamise tagajärjel esineva oblitereeriva bronhioliidi pärast pole põhjendatud.

Parem kopsude tervis suitsetamisest e-sigaretile üleminekul

Samal ajal on teadus järjepidevalt näidanud, et üleminek suitsetamiselt e-sigaretile on kasulik kopsude tervisele. E-sigaretis ei toimu põlemisprotsessi, mis eemaldab kahjuliku tõrva ja paljude muude tavasigaretis leiduvate mürgiste kemikaalide jõudmist organismi. Tulemusena paraneb e-sigaretile üleminekul koheselt kopsufunktsioon, köha ja lima teke väheneb.

Laadimine...