CDC kinnitab lõpuks, et EVALI põhjustab ebaseaduslik THC, mitte legaalsed e-sigaretid.

CDC kinnitab lõpuks, et EVALI põhjustab ebaseaduslik THC, mitte legaalsed e-sigaretid.

Teemal, mis on kindlasti pannud paljud rahvatervise ekspertid silmi pööritama, on Ameerika Ühendriikide Haiguste Kontrolli ja Ennetamise Keskus (CDC) just teatanud "olulisest läbimurdest", millele on viimased paar kuud pidevalt rõhutatud: kurikuulus EVALI (e-sigareti kasutamisega seotud kopsukahjustus) puhang pole peaaegu kindlasti seotud legaalsete nikotiiniproduktide tarbimisega.

Bostoni Ülikooli rahvatervise kooli kogukonna terviseteaduste osakonna professor Michael Siegel väljendas oma blogipostituses pettumust: "CDC teatab "olulisest läbimurdest", mille ma tundsin ära ja raporteerisin kaks kuud tagasi."

Siegel jagas, et varasemate uuringute kohaselt viitavad tõendid vitamiin E atsetaadi õli tarbimisele.

"Neil testiti 29 juhtumi patsientide kopsukoe proove ja kõik 29 (100%) osutusid sisaldama vitamiin E atsetaadi õli. See avastus on oluline neljal põhjusel:

  1. Vitamiin E atsetaadi õli tuvastati juhtumipatsientide tegelikes kopsukudedes.
  2. Vitamiin E atsetaadi õli tuvastati kõigis nendes 29 juhtumipatsientide kopsukoe proovides.
  3. Proovid pärinesid 10 erinevast osariigist, kinnitades, et puhangul näib olevat ühine põhjus, mitte geograafiline varieerumine.
  4. Kolm patsienti, kelle kopsuproovid näitasid vitamiin E atsetaati, olid teatanud ainult nikotiini sisaldavate toodete kasutamisest. See kinnitab, et iga patsient ei pruugi tõtt rääkida, mis võib seletada, miks umbes 11% patsientidest ei teatanud THC tarbimisest veipimise käigus.

Uurijad olid juba märkinud, et EVALI patsiendid võivad varjata tõtt.

See on oluline, sest kuigi mitte kõik juhtumipatsiendid ei tunnistanud THC veipimist, leiti vitamiin E atsetaadi olemasolu nende kopsudes, mis sisuliselt tõestab, et nad tõepoolest veipisid THC õlisid.

Sellele vastavalt rõhutasid uurijad möödunud septembris avaldatud uuringus New England Journal of Medicine, et kuigi väikesel protsendil uuritavatest juhtumitest väitsid osalejad kasutavat ainult nikotiini, mitte THC-d, on äärmiselt tõenäoline, et ilmselgetel põhjustel nad võisid olla vastumeelsed tunnistama ebaseaduslike ainete kasutamist. Ja see viimane CDC-i aruanne kinnitab seda just.

"See on oluline, sest kuigi mitte kõik juhtumipatsiendid ei tunnistanud THC veipimist, leiti vitamiin E atsetaadi olemasolu nende kopsudes, mis sisuliselt tõestab, et nad tõepoolest veipisid THC õlisid," ütles Siegel viidates viimastele leidudele. "See ei tähenda, et nad valetasid; nad võisid lihtsalt mitte teada, mis oli selles tootes, mida nad veipisid, eriti arvestades, et enamik neist toodetest ostetakse mustalt turult või saadakse sõpradelt või diileritelt," lisas ta.

Seadusandjad peavad tehtud kahju heastama.

Professor lisas, et selles etapis on hädavajalik testida kõiki THC vedelikke. "Iga osariik peaks kohe nõudma iga seadusliku THC e-vedeliku testimist vitamiin E atsetaadi osas enne selle riiulitele panemist (või riiulitel hoidmist), kui pole mingit muud kindlat mehhanismi, mis tagab, et toode ei sisalda vitamiin E atsetaadi õli."

Lisaks on hädavajalik, et poliitikakujundajad võtaksid nüüd algatused kõigi nende kahjude heastamiseks, mis on tekkinud kopsuhaiguse seostamisest e-sigareti kasutamisega. "Praegu on aeg osariikide poliitikakujundajatele ja poliitikutele kohe lõpetada selle epideemia segiajamist noorte e-sigarettide kasutamise probleemiga. On aeg kõigil poliitikakujundajatel, terviseasutustel ja tervishoiutöötajatel kohe lõpetada väide või vihjamine selle kohta, et seaduslikel nikotiini sisaldavatel e-vedelikel oleks midagi pistmist selle epideemiaga."

Laadimine...