Mida ütlevad e-sigarettide kohta suitsetamisest loobumise juhendid?

Mida ütlevad e-sigarettide kohta suitsetamisest loobumise juhendid?

E-sigaretid on end tõestanud efektiivsete suitsetamisest loobumise vahenditena ja seetõttu leidnud koha ka riiklikes suitsetamisest loobumise juhendites. Ühendkuningriigi ja Ameerika Ühendriikide teadlased analüüsisid, mida ütlevad e-sigarettide kohta erinevate riikide suitsetamisest loobumise juhendid, kui efektiivne on e-sigareti abil suitsetamisest loobumine teadusuuringute järgi ning mida võiks tervishoiutöötajad e-sigarettide kohta suitsetajatele rääkida.

USA ja Kanada juhendid

Inimesed, kes otsivad abi suitsetamisest loobumiseks, peaksid esmalt proovima meditsiinitooteid, mis on ohutud ja aitavad suitsetamisest loobuda. Nende hulka kuuluvad nikotiini asendusravi tooted, varenikliin ja bupropioon.

Inimesed, kellel ei õnnestu meditsiinitoodete abil suitsetamisest loobuda, peaksid oma tervishoiutöötajaga läbi arutama riskid ja eelised, mis kaasnevad e-sigareti abil suitsetamisest loobumisega. Tervishoiutöötajate ja erialaorganisatsioonide valmisolek suitsetajatele e-sigarette soovitada on erinev. Paljud tervishoiutöötajad soovitavad e-sigareti kasutamist vaid valitud suitsetajatele.

USA Toidu- ja Ravimiamet (FDA) on andnud loa mitmete e-sigarettide müümiseks USAs, kuna nende kasutamisest saadav kasu rahvatervisele kaalub üles kaasneva kahju. See tähendab, et FDA usub, et mõned e-sigaretid aitavad suitsetamisest loobuda inimestel, kes seda muidu ei teeks. Samas ei ole FDA ühtegi e-sigaretti ravimina litsentseerinud.

Ühendkuningriigi ja Uus-Meremaa juhendid

Ühendkuningriigi ja Uus-Meremaa juhenditest tuuakse välja, et inimestel, kes soovivad suitsetamisest loobuda, peab olema juurdepääs toodete valikule, mis hõlmab nii e-sigarette, meditsiinitooteid kui ka suitsetamisest loobumise nõustamist.

Tervishoiutöötajad peaksid andma selget, järjepidevat ja asjakohast teavet nikotiini sisaldavate e-sigarettide kohta täiskasvanutele, kes on huvitatud nende abil suitsetamisest loobumisest, ning nõustama patsiente e-sigarettide kasutamise osas.

Austraalia juhendid

Austraalias ei peeta e-sigarette esimeseks suitsetamisest loobumise vahendiks. Inimesed, kes on proovinud ravimeid suitsetamisest loobumiseks, peaksid seal oma arstiga rääkima, kas nikotiini sisaldavad e-sigaretid on nende jaoks sobiv valik suitsetamisest loobumiseks. Arstid võivad suitsetajatele välja kirjutada nikotiini sisaldavad e-sigaretid.

Teadusuuringuid analüüsides tuvastasid teadlased, et praeguseks on olemas väga palju tõendeid selle kohta, et e-sigaretid aitavad osadel inimestel suitsetamisest loobuda ning seetõttu tuleks neid suitsetamisest loobumise vahendina laiemalt soovitada. Samas ei saa ära unustada, et kuigi e-sigareti kasutamine on võrreldes suitsetamisega kordades vähem kahjulik, siis ei ole tegemist täiesti ohutu tootega ning seetõttu võivad tervishoiutöötajad peljata e-sigaretist rääkimist.

Selleks, et tervishoiutöötajatel oleks lihtsam patsiendiga arutada e-sigareti abil suitsetamisest loobumist, pakkusid teadlased välja, mida selle kohta öelda

Teadlaste soovitused tervishoiutöötajatele:

Mida öelda patsiendile e-sigarettide eeliste ja riskide kohta?

E-sigaretid võivad aidata inimestel suitsetamisest loobuda.

E-sigarettide kasutamine on oluliselt vähem kahjulik võrreldes suitsetamisega, kuid e-sigaretid ei ole täiesti kahjutud. Nende pikaajalise kasutamise mõjude kohta on jätkuvalt küsimusi.

Mida patsient peab silmas pidama e-sigareti abil suitsetamisest loobumisel?

Kui suitsetamisest loobumiseks kasutada e-sigaretti, siis peaks selle kasutamisele täielikult üle minema. E-sigaretti peaks kasutama regulaarselt ning tavaliste sigarettide suitsetamisest tuleks lõplikult loobuda niipea kui võimalik.

Tavasigarettidelt e-sigaretile üleminekul võib esineda olukord, kus inimene kasutab teatud perioodil mõlemat toodet. Mida kiiremini vähendada tavasigarettide suitsetamise kordi, seda kiiremini saabub suitsetamisest loobumisest saadav kasu. Kui mõlema toote samaaegne kasutamine jätkub pikka aega, siis suitsetamisest tingitud riske ei õnnestu täielikult vältida.

E-sigareti abil suitsetamisest loobumine on tõenäoliselt veelgi efektiivsem, kui samal ajal käia ka suitsetamisest loobumise nõustamisel.

Kuna e-sigarettide pikaajalise kasutamisega seotud riskide osas on teatud ebakindlus, siis peaksid endised suitsetajad loobuma lõpuks ka e-sigaretist. Lõplikul e-sigaretist loobumisel tuleb aga olla kindel, et ei naasta tavaliste sigarettide suitsetamise juurde.



Allikas: NNA Suitsuvaba eesti

Laadimine...