Uuring: e-sigareti suitsetamine tubaka asemel vähendab laste passiivset kokkupuudet nikotiiniga

Uuring: e-sigareti suitsetamine tubaka asemel vähendab laste passiivset kokkupuudet nikotiiniga

Viimastel aastatel on paljudes riikides laste kokkupuude passiivse suitsetamise ja nikotiiniga oluliselt vähenenud, sest nüüd on palju uusi viise, kuidas inimesed saavad nikotiini. Peamised põhjuseid on olnud e-sigaretid nikotiiniga ja tubakasuitsetamise piirangud.

E-sigarettide kasutamine siseruumides on tavaline, palju sagedasem kui tavaliste sigarettide suitsetamine. Traditsioonilised sigaretid tekitavad suitsu nii sissehingamisel kui ka põlemisel, samas kui e-sigaretid toodavad auru vaid kasutamise ajal ehk sissehingamisel. Samuti hingavad veipijad sisse kuni 100% mahvis sisalduvast nikotiinist.

Seetõttu on laste kokkupuude nikotiini ja teiste kahjulike ainetega passiivse veipimise puhul palju väiksem kui passiivse suitsetamise korral. Kuid endiselt on vaja täiendavaid uuringuid, et mõista, milline on passiivse veipimise pikaajaline mõju laste tervisele võrreldes passiivse tubakasuitsuga.

USA riikliku tervise- ja toitumisuuringu (NHANES) andmed aastatest 2017–2020 näitavad huvitavaid tulemusi. Uuringus osalejad täitsid kodus intervjuusid ja andsid vereproove mobiilses uurimiskeskuses. Enamasti vastasid laste küsimustikule nende vanemad või hooldajad. Uuringus osalenud lastest 6–11-aastaste vastamismäär oli 59% ja 1–5-aastaste puhul 63%, enamik neist käis uuringukeskuses.

Uuring keskendus 3–11-aastastele lastele ja hindas passiivset suitsuga kokkupuudet küsimustike abil, mis käsitlesid tubakatoodete kasutamist kodumajapidamises ja hiljutist kokkupuudet erinevates kohtades. Lapsed jaotati kahte rühma: need, kes puutusid kokku ainult passiivse sigareti suitsuga või e-sigareti auruga, ja need, kes puutusid kokku mõlemaga.

Lapsed, kes puutusid kokku ainult passiivse e-sigareti auruga, omasid 84% madalamat nikotiini imendumist võrreldes nendega, kes puutusid kokku passiivse tubakasuitsuga. Neil, kes ei puutunud passiivse suitsuga üldse kokku, oli nikotiini imendumine 97% madalam. Need erinevused jäid sarnaseks ka pärast demograafiliste ja sotsiaalmajanduslike tegurite arvestamist.

Eelnevad uuringud, mis kasutasid silikoonist randmepaelu, on samuti näidanud, et nikotiiniga kokkupuude passiivselt on veipimise puhul oluliselt väiksem kui suitsetamise puhul. Siiski soovitame vältida veipimist laste läheduses.

Tutvu ka meie teise postitusega passiivsest veipimisest kus selgub, et välja hingatud e-sigareti aurust ei leitud nikotiini 

Laadimine...